Interaktiva Övningsprov Lösningar Gamla Högskoleprov Matematiken på Högskoleprovet Tips och Strategier Om Högskoleprovet Frågor och Svar - FAQ
Förbered dig till Högskoleprovet på AllaRätt.nu och nå Drömutbildningen!
studentmössa vit liten

Provdagen på Högskoleprovet

Sammanfattning Provdagen på Högskoleprovet

Förbered dig till Provdagen på Högskoleprovet

provdagen-på-högskoleprovet

Provdagen är här och nu gäller det att få ut allt jobb du lagt ner på förberedelserna! Lär dig de smarta tipsen som gör skillnad.

Förbered dig genom att göra gamla prov och interaktiva övningsprov. Gör dessa på tid. Vad är du bra på? Vad behöver du förbättra? Läs frågan noga. Får du reda på något? Exakt vad söks? Vissa uppgifter kan du känna igen från tidigare högskoleprov, men en exakt uppgift återkommer aldrig.

Svara rätt på Högskoleprovet

Lär dig hur du får större säkerhet att svara rätt på Högskoleprovet. Med ett större självförtroende inför provet blir du mindre stressad och ökar sannolikheten till ett bra resultat. Om du inte kan svaret direkt, eller vet hur du ska göra för att besvara frågan, gå vidare. Markera frågan och gå tillbaka efter att du har besvarat alla frågor du kan. Ibland är det enklare att utesluta fel svar för att därigenom svara rätt.

Var noggrann då du fyller i svarsblanketten. I synnerhet om du hoppat över frågor. Högskoleprovet rättas med dator. Om du exempelvis suddat slarvigt på svarsblanketten kan det resultera i att rättningen blir fel. Anteckna nyckelord och gör uppställningar i provhäftet. Observera att du inte får anteckna i svarshäftet.

Ditt första svar är vanligtvis rätt. Ändra inte ett svar om du inte är säker på att det är fel. Kom ihåg att det bara finns ett rätt svar. Om två alternativ är väldigt lika, välj det svar som är mest rätt. Svara på alla frågor, du får inte minuspoäng.

Svarsalternativ på Högskoleprovet är inte slumpmässiga, utan skiljer sig bland delproven och speciellt bland kvantitativa delproven. Då man går igenom högskoleproven sedan 2011 upptäcker man att vanligaste rätt svarsalternativ skiljer sig bland de kvantitativa proven. Om du måste gissa på ett svar, så utgå från följande:

Hela sammanställningen finner du i grafen på Om Högskoleprovet.

Att hålla koll på tiden på Högskoleprovet

Håll koll på tiden på högskoleprovet och ta gärna med dig ett armbandsur. Fastnar du för länge på en fråga som du gått tillbaka till, gissa och gå vidare. Tiden per uppgift och delprov på Högskoleprovet är: